Reactie

Reactie op Kassa uitzending op 25 november j.l.

Recentelijk heeft het televisieprogramma Kassa aandacht besteed aan mogelijke opbouw van allergie na onzorgvuldig gebruik van gellak die het bestanddeel HEMA bevat.

Hoewel 87% van onze producten HEMA-vrij is en wij vanaf medio 2024 helemaal geen producten met HEMA meer zullen verkopen, neemt Pink Gellac deze berichtgeving als marktleider in gellak in Nederland uiterst serieus.

We willen onderstrepen dat alle producten van Pink Gellac voldoen aan de Europese wet- en regelgeving, zoals gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA). Voor zover bekend worden de klachten bijna altijd veroorzaakt door niet-Europese merken van inferieure productkwaliteit en met extreem hoge concentraties HEMA.

Uiteraard geldt voor al onze producten dat de gebruiksinstructies gevolgd moeten worden. Zo adviseren we altijd te voorkomen dat de gellak de huid raakt, indien deze de huid toch raakt gelijk te verwijderen, en te kiezen voor de lamp die van hetzelfde merk is als de lak die je gebruikt voor optimale uitharding. De aandacht van Kassa draagt er hopelijk aan bij dat consumenten bewuster worden welke type product ze kopen en hoe ze gellak veilig kunnen gebruiken.

Risico bij gebruik van producten buiten EU-toezicht

De betreffende producten kunnen bij huidcontact allergische reacties veroorzaken omdat ze concentraties aan HEMA-acrylaten bevatten die vele malen hoger zijn dan wettelijk toegestaan in de EU. De EU-limieten zijn er om te voorkomen dat er een allergie wordt opgebouwd. Met deze producten trigger je dus een mogelijke allergie. Gebruikers kunnen dan bij huidcontact – meestal bij herhaaldelijk contact – jeuk en uitslag aan de vingers krijgen. Belangrijk is om te weten dat gebruikers die al zo’n allergie hebben opgelopen, ook een reactie krijgen als ze huidcontact hebben met gellak met een lagere concentratie HEMA.

Pink Gellac HEMA-vrij assortiment
Om allergische reactie zoveel mogelijk te voorkomen is Pink Gellac al in de zomer van 2021 begonnen met een nieuwe formule zonder de bestanddelen HEMA en Di-HEMA. Het bijkomende voordeel van deze HEMA-vrije producten is dat deze ook sneller af te weken zijn. Inmiddels is ruim 87% van alle producten die wij verkopen HEMA-vrij en bovendien vegan. Wij verwachten dat al onze producten in 2024 volledig HEMA-vrij zijn. Onze startersets zijn al volledig vrij van HEMA-acrylaten.

Ons HEMA-vrije assortiment bevat geen acrylaten die vanuit de Europese cosmeticaverordening beperkingen kennen of die alleen met verplichte waarschuwingen op de markt kunnen worden gebracht. In de uitzending van Kassa wordt gesteld dat je ook van deze HEMA-vrije producten een allergische reactie kunt krijgen. Hier zijn ons geen gevallen van bekend.

PRO-lijn
De Pink Gellac-producten die nu nog HEMA bevatten, zijn zonder uitzondering producten uit onze PRO-lijn. Het gaat om een klein deel van onze huidige verkopen; in een beperkt aantal kleuren, en enkele base- en topcoats. Voor een klant is het onderscheid duidelijk doordat er onmiskenbaar ‘PRO’ op deze verpakkingen staat vermeld.
Wij benadrukken dat onze PRO-lijn alleen kan worden gebruikt door professionals die een opleiding voor gellak aanbrengen hebben gevolgd, waardoor huidcontact bij deze producten zoveel mogelijk wordt voorkomen en indien noodzakelijk er direct grondig gereinigd wordt. Dit is wat de wet- en regelgeving voorschrijft.

Belang van de juiste lamp
Bij gebruik van gellak is het belangrijk dat de lak goed uithardt, zodat de lak na het uitharden niet alsnog met de nagelriem in contact kan komen. Om deze reden raadt de Nederlandse Cosmetica Vereniging aan om de lamp van het desbetreffende merk te gebruiken. Deze lamp en lak zijn op elkaar afgestemd, op deze manier weet je zeker dat de lak goed is uitgehard. De LED-lampen van Pink Gellac voldoen aan de strenge Europese wet -en regelgeving en zijn ontwikkeld om onze gellak optimaal uit te harden.

Advies voor bezoekers aan nagelsalons
Wij adviseren klanten die hun gelnagels in een nagelsalon laten doen na te vragen welke producten er gebruikt worden en te verifiëren of de gebruikte producten voldoen aan de Europese wet- en regelgeving. Indien je overgevoelig bent voor HEMA, of een eventuele toekomstige HEMA-allergie wilt uitsluiten, adviseren wij je een HEMA-free behandeling aan te vragen. Kies je voor een salon waar Pink Gellac gebruikt wordt, dan weet je zeker dat alle producten voldoen aan de Europese wet- en regelgeving. En uiteraard bieden wij de salons eveneens een geheel HEMA-Free assortiment, om ook daar een HEMA-Free behandeling aan te kunnen bieden.